Schoonmaak na onopgemerkte overlijden

Veel mensen verwarren de schoonmaak na overlijden met de verwijdering van de inboedel. Het is echter onverantwoord en onveilig om de boedel te verwijderen voordat een specialistisch schoonmaakbedrijf de schoonmaak heeft uitgevoerd. Daarom is het aan te raden dat de familieleden eerst een specialistisch trauma schoonmaakbedrijf inschakelen, zodat de schoonmaak na overlijden op een veilige en verantwoorde manier gedaan kan worden. Zodra het veilig is, kan de boedel door een boedelontruimer of de familieleden worden verwijderd. Indien de woning een huurwoning is, worden de nabestaanden geadviseerd om contact op te nemen met de woningbouwvereniging. Soms is er een speciaal protocol in plaats waardoor er meer tijd is om de woning leeg te krijgen.

Hoelang kun je wachten met het schoonmaken na een onopgemerkt overlijden?

Simpel antwoord: niet zo lang. Er zal snel actie moeten komen omdat buurtbewoners anders zullen gaan klagen vanwege stankoverlast. Ook kan er snel veel ongedierte op afkomen. Laat de schoonmaak dus zo snel als mogelijk uitvoeren door een gespecialiseerd trauma reinigingsbedrijf.

Onopgemerkte overlijden

In Nederland bestaat er geen verzekering die specifiek is bedoeld voor schoonmaak na een onopgemerkte overlijden. Meestal dienen de nabestaanden de kosten zelf voor te schieten. Na het vrijkomen van een eventuele erfenis kunnen ze de kosten terugbetaald krijgen. Er zijn ook sommige verzekeraars die deze kosten kunnen dekken. Bij bepaalde verzekeraars kan het ook gebeuren dat de schoonmaak uit coulance wordt vergoed, hoewel dit meestal alleen geldt voor uitzonderlijke situaties. Over het algemeen zal een verzekeraar de kosten niet vergoeden.

Een uitvaartverzekering keert wel een bepaald bedrag uit voor de schoonmaak na overlijden, en een opstalverzekering kan ook soms een dekking bieden. Maar toch zal in de meeste gevallen het toch op de nabestaanden neerkomen om de schoonmaak te betalen. Vermeld dit daarom altijd met de familieleden en bewaar de factuur om deze later te kunnen voorleggen, bijvoorbeeld aan de notaris.